Главно меню

Форма за влизане

Категории

Красота и Мода [6]
Мисля че е ясно за какво става дума тук :)
Деца [6]
Добри съвети за нашите малки ангелчета :)
За развлечение [2]
Интересни теми , за мъжете , жените, секса , работата ......

Търси

Календар

«  Февруари 2010  »
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Анкета

Rate my site
Total of answers: 7

Статистика


Всички на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Начало » 2010 » Февруари » 11 » Смущения в речта при децата
10:52:24
Смущения в речта при децата
Как се развива речта?

Речта е елемент от езика, чрез който хората разговярят и се разбират помежду си чрез думи. Езикът също има и други елементи, които помагат за комуникация, но те не са словестни и естествени.
Най-важният период за развитието на нормална реч у детето са първите три години. Това е времето, когато мозъкът е в пълно развитие и е в най-добрия период на възприемане, затова може да бъде максимално стимулиран за говорене. Известно е като "критичния период" за придобиване на речта.
Бебето започва да контактува като плаче за храна или когато се чувства неудобно. До около втория месец, детето започва да гука - което е продължителен, повтарящ се звук, състоящ се само от гласни. До 6 месеца, бебето започва да комбинира гласни и съгласни букви за да образува звуци като " БAAA - БAAA", който е наречен бърборене. В края на първата година повечето деца са способни да казват няколко елементарни думи като " МАМА", "ТАТА”. Тази способност да говори се подобрява до краят на втората година, когата детето ще е способно да комбинира две думи за да казва своите желания. Въпреки, че това са широко разпространените начини за развитие на речта, тя е индивидуална за всяко дете.

Какво са смущенията на речта?

Смущенията на речта се обясняват с трудности в издаването на звуци или проблеми с качеството на гласа. Може да има проблем с потокът на думи (заекване), неясно произнасяне на думите или проблем със силата на звука и тоналност на гласа. Също така, може да има проблем в използуване определените звуци на речта като заместване на " Ф " със " С " (изфъфляне). Проблем може да е и ограничената реч, когато детето не може да говори изобщо или може да има проблем с говоренето в специфична среда.

Как са причинени смущенията на речта?

Може да има много причини за безредията на речта :

  • Физически дефекти - налични по рождение, включително и вроден дефект в гласните струни, дихателната тръба или в областа на устата. Състояния, като разцепена устна или разцепено небце създават трудности на детето за усвояване на речта.
  • Намалената чувствителност на слуха или глухота са друга причина за безредие на речта. Децата трябва да чуват звуците за да се учат и ги имитират.
  • Повредата на мозъка или нервната система може да бъде друга причина за дефекти на речта. Тези дефекти зависят от това коя час на мозъка е повредена. Например, ако малкият мозък е деформиран,  може да има проблеми в координацията на звуците, по този начин създаваща тромава реч.
  • Специфични безредия, като намаляване на слуха или аутизъм увеличават възможностите при детето от дефекти в речта.
  • В някои случаи, психологическата травма може да кара детето преднамерено да престане да говори. Може да има други основни причини за това психологическо смущение.

Как се  диагностицира?

Родителите, обикновено са първите които забелязват смущенията в детето. Педиатърът може да даде диагноза, след като е взел инфорнация за пациента и е направил изследвания. Тест за изследване на слуха може да бъде направен и той да изключва глухотата като възможност. Могат да бъдат направени други тестове за  каквато и да е повреда на нервната система. В случаите, когато се подозира психологическо смущение, детето може да бъде отправено към детски психолог за потвърждение.

Какво е лечението?

Лечението зависи от причината на смущението. Деца, които имат физически дефект – с помощта на операция е възможно да се отстрани  проблема. Деца със загуба на слуха – снабдяване със слухов апарат и започване възможно най-скоро на терапия на речта. За всички деца, терапията на речта се прави отделно от медицинския преглед или хирургическото лечение. Терапията на речта помага за изчистване на  дикцията на детето, тоналноста и тона на глас или заекването.

Категория: Деца | Видяно: 867 | Добавена от: DarknessGirl | Рейтиг: 0.0/0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]