Главно меню

Форма за влизане

Категории

Красота и Мода [6]
Мисля че е ясно за какво става дума тук :)
Деца [6]
Добри съвети за нашите малки ангелчета :)
За развлечение [2]
Интересни теми , за мъжете , жените, секса , работата ......

Търси

Календар

«  Февруари 2010  »
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Анкета

Rate my site
Total of answers: 7

Статистика


Всички на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Начало » 2010 » Февруари » 9 » С грижи можем да запазим кожата здрава и красива през зимата
12:44:30
С грижи можем да запазим кожата здрава и красива през зимата



За вредите, които зимата може да нанесе на кожата ни и как да се грижим за нея, специално за puls.bg разказа  д-р Паскова.
Д-р Паскова е дерматолог с повече от 17 години стаж.  Управител на клиника Derma Vita, където повече от 10 години се грижат за здравето, добрия външен вид и самочувствие на своите пациенти.


Както високите температури, така и прекалено ниските, влияят екстремно на кожата. Студеният и сух въздух провокира влошаването на много кожни заболявания, които се повлияват от температурите.

Кожата ни има естествен предпазен липиден слой, който намалява при прекалено миене, от студения и сух въздух през зимата, от вятъра и др. Този естествен липиден слой, предпазва кожата от обезводняване, от редица заболявания, възпалителни процеси и инфекции.

Отслабването на имунитета през есенно-зимния период, повишеният прием на лекарства, възпалителните заболявания, стресът, използването на неподходящи козметични средства и други са фактори за обостряне на много дерматологични заболявания. Ниските температури навън и сухият въздух в помещенията са фактор не само за настинки и инфекциозни заболявания,  но и за влошаване на добрия външен вид на кожата.

През студеното време се влошават някои дерматологични заболявания. Едно от тях е екземата. Екземата представлява възпалително заболяване на кожата, причинено от различни външни или вътрешни причини. Най-често засяга жени на възраст между 20 и 45 години. Минусовите температури предизвикват интензивно зачервяване на кожата и оточност при пациентите с екзема. Носенето на дрехи от изкуствени материи, вълна или мохер много често провокира обостряне на атопичната екзема.

Невродермитите също се обострят. Тогава кожата става суха, лющи се, силно сърбяща и зачервена е, появяват се и възпаления.

Друго тежко заболяване, което се влошава през зимата е псориазисът. Това е хронично възпалително заболяване на кожата, което е фамилно обусловено. През зимния сезон  състоянието се обостря, появяват се  възпалени обриви с бели сухи люспи, сърбеж и белене на кожата. 

През този сезон на пациентите не се препоръчва рязкото преминаване от топло на студено. Рязката смяна на температурата е стресова за кожата, която не може да се адаптира бързо на промените.

Ниските температури навън забавят циркулацията на кръв в повърхностните слоеве на дермата. В резултат, кожата не получава достатъчно хранителни вещества  и кислород и всички обменни и регенеративни процеси се забавят. При влизане в топло помещение, където въздухът е сух, кожата губи влажността си. Вследствие, тя става суха, опъната, появяват се разширени капиляри и зачервяване.

Хората, страдащи от каквито и да било дерматологични заболявания, имат нужда от повече грижа през зимата. За да се предотврати обострянето на кожните заболявания, е препоръчително да се използват повече омазняващи продукти, богати на липиди, които предпазват кожата от студа, от сухия и студен въздух.

Независимо от сезона, хората трябва да се съобразят с типа и особеностите на кожата си, преди да предприемат каквато и да е козметична процедура.

Неподходящите процедури могат да доведат до неприятни последици като прекалена сухота, лющене, зачервяване, загуба на еластичност и в крайна сметка – преждевременно стареене на кожата. 

Нормална кожа

Този тип кожа е рядко срещан. Това е кожа без никакви проблеми, която няма склонност, нито към прекалено омазняване, нито към изсушаване. За поддържане на здравия и красив вид на този тип кожа е необходима единствено лека хидратация.
 

Мазната кожа
През зимните месеци намалява омазняването и на този тип кожа. За склонната към бързо омазняване и акне кожа също трябва да се полагат грижи. През зимата тя се нуждае от хидратиране, а овлажняващите съставки в козметичните средства ще балансират мазнините. 

Трябва обаче да се внимава с хидратацията, тъй като силно овлажняващите продукти, съдържащи голям процент вода при минусови температури не са подходящи. Такива продукти могат да изкристализират и това да увреди  повърхностните слоеве на кожата.  Суха кожа
Сухата кожа, предразположена към преждевременно стареене, е най-засегната от ниските температури, тъй като се изсушава допълнително. Сухата кожа страда целогодишно от недостиг на липиди, а през зимата нивата на себум намаляват, бариерните свойства на хидролипидния филм отслабват и това води до повишена загуба на вода от повърхността на кожата. Повърхностният епителен слой става прекалено сух и непрекъснато се бели.

Кръвоносните съдове реагират на студа с разширяване и лицето почервенява. При продължителен престой навън капилярите се свиват и се влошава кръвоснабдяването на тъканите, забавя се обмяната на веществата и се нарушава подхранването на кожата. Тя става суха, бледа, отпусната, възпалява се и се лющи.

Подходящи за подхранване на всеки тип кожа през зимния сезон са продуктите, съдържащи повече липиди или т.нар. имулиенти. Това са продукти, които поддържат тургура на клетките и предпазват кожата от дехидратация. 

Козметиката, богата на хидратиращи и подхранващи съставки, естествени масла и витамини, осигурява оптимална защита на кожата през зимата. Най-добрият начин за предпазване на кожата от дехидратация е нанасяне на имулиенти, сутрин и вечер, след душ. Особено внимание трябва да се обръща на стареещата кожа след 40-45-годишна възраст. С напредване на възрастта, хормоналните промени и намалената секреция, дехидратацията оказват все по-голямо влияние на кожата. В такива случаи могат да се правят маски с различни омазняващи продукти и етерични масла, които да предпазват кожата не само от изсушаване, но и от замърсения въздух. Те играят роля на защитен филм срещу студа и замърсителите.

Приемането на по-големи количества антиоксиданти, витамин B, C, E, и минерали, цинк и магнезий, поддържат не само общото здравословно състояние, но помагат и за бързото възстановяване и адаптация на кожата към ниските температури.

Категория: Красота и Мода | Видяно: 655 | Добавена от: DarknessGirl | Рейтиг: 0.0/0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]