Главно меню

Форма за влизане

Категории

Красота и Мода [6]
Мисля че е ясно за какво става дума тук :)
Деца [6]
Добри съвети за нашите малки ангелчета :)
За развлечение [2]
Интересни теми , за мъжете , жените, секса , работата ......

Търси

Календар

«  Февруари 2010  »
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Анкета

Rate my site
Total of answers: 7

Статистика


Всички на линия: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Начало » 2010 » Февруари » 9 » Открий характера на твоето дете!
13:08:52
Открий характера на твоето дете!
Открий какъв тип характер е детето ти, за да разбереш как да подпомогнеш развитието на неговата индивидуалност.
Избрахме четирите годишни сезона, за да опишем различните индивидуалности на нашите деца. Избери типа, който най-много приляга на твоето мъниче и научи как е най-добре да го възпитаваш според неговия характер, така че да развиеш най-добрите му черти.

Характер „Тиха пролет”



Твоето срамежливо мъниче може да се чувства неспокойно на нови места с непознати хора. Като че ли остава незабележимо, защото предпочита да наблюдава и да опознава обстановката, отколкото да стане част от нея. Макар и тихо да стои отстрани, то лесно може да „разцъфне” като пролетно цвете и да преодолее притеснението.

- Нека хлапето разчита на теб! Когато се срещате с непознат, гушни мъничето и със спокоен и тих глас му обясни, че това е твоя много добра приятелка. Още преди срещата можеш да покажеш снимки на непознатата леля, да му разкажеш коя е тя и колко весело ще си играят заедно.
- Бързай бавно! Не карай малкото човече насила да се включи в играта на другите деца. По-добре го остави само да избере най-подходящия момент за стопяване на ледовете.
- Новото е добре познато старо. Има лесен начин да въвеждаш в менюто новите храни. Ако малката госпожица отказва пюрето от круши, обясни й, че на вкус то е почти като любимата й ябълкова каша.
- Цени характера на детето. Приеми, че твоето хлапе е просто по-предпазливо в опознаването на света около себе си. Не всеки може бързо да прави нови приятелства. Остави своето „пролетно” дете само да прецени кога и за кого да покаже своите топли летни ласки.


Характер „Бурно лято”

Щури игри, весели викове и забавни истории - като че ли енергията на непокорния малчуган не стихва. А ако нещо не е по вкуса му, няма начин да не разбереш. 

- Предугаждай гневните изблици. Ако твоят малчуган е отказва да сподели своите играчки с другите деца, бъди сигурна, че всеки път ще има тръшкане, писъци и сълзи. Най-добре се примири, че твоят малък лудетина пази вещите си с цената на всичко. Пробвай с „бартерни” сделки с чуждите играчки.
- Осигурявай спокойна обстановка. Буйните деца много лесно се превъзбуждат. Емоциите им са толкова силни, че те трудно могат да ги овладеят. Когато видиш, че се задава нова вълна от емоции, намали скоростта. Пусни тиха бавна музика и вкарай нестихващата енергия на малчугана в рисуване, моделирани с пластелин или подреждане на пъзели.
- Говори бавно, ясно и просто. Когато искаш малкият лудетина да те чуе, не си мисли, че повишеният тон ще го стресне. Напротив! Не му се сърди, той не го прави нарочно. Такъв е характерът му. По-добре се приближи до него, погледни го в очите и бавно и спокойно му кажи, че Сънчо отдавна го чака в леглото за нощни приключения. 
- Наслаждавай се на нестихващата му енергия. Вместо да се чудиш кога най-сетне малкото човече ще се умори да прави лудории, почерпи от ентусиазма и жизнеността му. Какво по-хубаво от едно хлапе, което бурно опознава и превзема света.

Характер „Шарена есен”

Тези деца постоянно се впечатляват от всяко ново нещо, което се изправя по пътя им. Светът за тях е интересен, шарен и забавен. Те са уверени в себе си, излъчват топлина и спокойствие. Лесно се превръщат в лидери. Тяхната безразсъдна изследователска натура обаче понякога ги кара да се впускат в рисковани ситуации.

- Отнасяй се с малкия изследовател като с пораснало дете. Позволявай му да борави с неща, които са за големите. Можеш да го оставиш сам да пусне миялната машина например. А като се справи безупречно, не пропускай да го похвалиш.
- Прави понякога изключения от правилото. Любознателните деца са независими. Не се опитвай веднага да ограничиш тази независимост, по-добре покажи, че я цениш и уважаваш.
- Не забравяй за следобедния сън. Няма да ти е лесно да убедиш любопиткото да поспи за час-два следобед. Той ще иска да види толкова много нови неща. Все пак бъди настоятелна и му обясни, че сънят е много важен.
- Превърни детската стая в изследователско поле. Вместо да обясняваш всеки път, че детската стая трябва да е подредена, направи точно обратното. Превърни я в чудна изследователска станция. Засипи я цялата с есенни листа, а след това заедно с хлапето ги подредете по вид.
- Избягвай еднообразието. Не забравяй, че твоето „есенно” дете не обича монотонните неща. Надали ще успееш да го накараш да стои пред телевизора. По-добре излезте заедно навън и открийте всички онези неща, които чакат да бъдат открити.

Характер „Слънчева зима”

То е детето-мечта – слънчево, усмихнато, послушно, чисто като първия зимен сняг. Но, не се заблуждавай! Това не означава, че под външното спокойствие не се крие едно емоционално дете, което също има нужда от внимание и обич.

- Подкрепяй доброто поведение. Не пропускай да похвалиш послушното мъниче всеки път, когато направи нещо, за което си го помолила. За него е важно да види, че е ценено.
- Имай реалистични очаквания. Не забравяй, че и послушните деца, макар и рядко, също могат да изпадат в гневни изблици. Не се сърди на  хлапето, то също има нужда да изрази раздразнението си. Опитай се да му обясниш, че с един спокоен разговор може много по-лесно да разреши проблема.
- Разгадавай неговите сигнали. Послушното хлапе рядко показва наяве истинските си мисли и чувства и имай едно на ум. Не забравяй,  че послушното дете също има нужда от внимание, обич и подкрепа.
- Играйте заедно. Може би често ще се изкушаваш да оставяш малкия послушанко да си играе сам. Та той се чувства толкова добре в собствената си компания! И е толкова независим. Не се колебай често да се включваш в неговите игри. Така ще му помогнеш по-лесно да общува със своите другарчета.

Категория: Деца | Видяно: 571 | Добавена от: DarknessGirl | Рейтиг: 0.0/0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]